SEAT започнува со производство на нов менувач

17.07.2019

• Фабриката на SEAT Componentes, сега го произведува менувачот MQ281

• Максималниот годишен капацитет на новиот менувач изнесува 450.000 единици

SEAT Componentes, еден од трите производни центри на шпанската марка заедно со Марторел и Барселона, започна со производство на новиот MQ281 менувач на Volkswagen групацијата. Овој нов шестстепен менувач ќе го користат брендовите SEAT, Volkswagen, Audi и Škoda, а максималниот капацитет на пренос изнесува 450.000 единици годишно.

Производството на менувачот MQ281 е признание од Volkswagen Group за работата извршена од SEAT Componentes во последниве години за подобрување на ефикасноста и зголемување на продуктивноста. Се наоѓа во Ел Прат де Лобрегат во близина на аеродромот во Барселона, фабриката се истакнува дека е високо интегрирана и го произведува секој алуминиумски дел, како и брзини и запчаници, за кои има капацитети за леење, обработка, монтажа и тестирање. Во 2018 година, таа направила околу 700.000 MQ200 модели на менувачи и извезла 56% од своето производство.

Според потпретседателот на SEAT за производство и логистика, д-р Кристијан Волмер, "SEAT Componentes е клучна фабрика за нашата компанија и со распределбата на овој проект и за групацијата на Volkswagen. Ние ќе можеме да го зголемиме нашето производство со овој нов менувач до 3500 единици дневно, што ќе ни овозможи да ја задржиме фабриката како реперцентар во однос на ефикасноста, продуктивноста и квалитетот. Покрај тоа, преносот MQ281 намалува три грама CO2 емисии на километар од секое возило во споредба со сличен менувач."

Томас Шмал, претседател на Одборот за управување со компонентите на групацијата Volkswagen, изјави: "Почетокот на производството на новиот MQ281 открива предности за нашата групација. Ние користиме крстовидни брендови за конфигурација на нашите постројки и за производство, создавајќи слобода и флексибилност која итно ни е потребна за трансформација во електрична мобилност."

SEAT Componentes, 40 години создавајќи менувачи

SEAT Componentes е еден од деветте капацитети посветени на правење пренос што ја има групацијата Volkswagen низ целиот свет заедно со оние во Касел (Германија), Врхлаби и Млада Болеслав (Чешка), Кордоба (Аргентина) и Антинг, Далиан, Тијанџин и Чангчун (Кина). Таа е екипирана од над 1.000 вработени и има површина од 155.000 квадратни метри.

Со своите нови оптимизирани производни линии, фабриката во моментов има максимален дневен производствен капацитет од 3.500 менувачи, 300 повеќе отколку пред почетокот на производството на новиот MQ281. Покрај новиот менувач, SEAT Componentes исто така го прави MQ200 менувачот. Заедно, максималното годишно производство е сега 800.000 менувачи.

Создаден во 1979 година, SEAT Componentes е неколку пати издвоен за неговата ефикасност и високиот квалитет на производствените процеси. Од 2010 до 2013 година, фабриката ги реорганизирала производните текови со цел да го зголеми капацитетот, продуктивноста и квалитетот, што доведе до распределба на новиот менувач. Во 2016 година, фабриката беше признаена со наградата "Индустриска извонредност" за извонредност и ефикасност на својата стратегија за чисто управување, признавајќи ја како репер во однос на продуктивноста и квалитетот.