Вашата безбедност е на прво место.

Опасност по живот поради неисправни воздушни перничиња.


Отповикувањето на воздушните перничиња Takata низ светот влијае и на моделите на SEAT, како и на многу други производители.

Можно е неисправното воздушно перниче во вашето возило да претставува сериозен безбедносен ризик за вас и за вашите патници. Овде можете да дознаете повеќе информации и да проверите дали сте засегнати.

Дали е засегнато и вашето возило?

Со текот на годините, компанијата Takata ја снабдуваше автомобилската индустрија со воздушни перничиња со неисправни генератори на гас,

чии карактеристики можат да се променат поради одредени климатски влијанија (топлина и влажност) и со тоа да станат опасни.

Во SEAT, овие воздушни перничиња се инсталирани во возила од годините (2009-2017) во вашата земја. Ве молиме користете го вашиот број на шасија во VIN-проверката подолу за да проверите дали вашето возило е засегнато. Треба да го правите ова редовно, бидејќи списоците на возила редовно се ажурираат.

Колку е голема опасноста?

Ако воздушното перниче се активира при несреќа, притисокот може да биде значително превисок кога генераторот на гас ќе се запали.

Ова може да резултира со фрлање парчиња метал во внатрешноста на возилото. Ова може да доведе до сериозни повреди и, во најлош случај, смрт.

Што треба да направите?

Ако вашето возило е засегнато, ве молиме веднаш контактирајте го сервисниот партнер на SEAT за да ги заменат засегнатите компоненти. Ова ќе трае само околу еден час и за вас е бесплатно.

Ние се грижиме за вашата безбедност, затоа ве молиме веднаш да го проверите и поправите вашето возило.

Број на шасија

Кој е мојот број на шасија?

Вашиот број на шасија е низа од 17 букви и броеви кои се единствени за вашиот автомобил. Тоа ни дава до знаење дали на вашиот автомобил му треба ажурирање.

Како да го најдам мојот број на шасија?

Најлесен начин да го пронајдете е стоејќи надвор од автомобилот на страната на возачот и погледнете го воланот преку ветробранското стакло. Ќе го видите таму, врежан на ветробранското стакло.

Како поинаку можам да го најдам мојот број на шасија?

Вашиот број на шасија може да се најде и во техничката документација на вашето возило. Бидејќи е идентификациски број на возилото, тој е целосно уникатен за вашиот автомобил.

ЧПП

Како можам да дознаам дали отповикувањето влијае на мене?

Ве молиме внесете го вашиот број на шасија во полето за пребарување погоре. Со внесување на вашиот број на шасија, можете да потврдите дали вашиот автомобил е вклучен во отповикувањето.

Број на шасија е "идентификациски број на возилото" што можете да го најдете на каросеријата на возилото и во дневникот. Се состои од 17 букви и бројки и е лоциран на ветробранското стакло, како што е прикажано на сликата подолу.

Кои се деталите од ова отповикување?

Takata has been supplying the automotive industry with faulty gas generators, which can deteriorate over time under certain climatic conditions (heat and humidity) and become dangerous.

These airbags were installed in various SEAT vehicles from 2009 to 2017. We are therefore taking action to identify affected cars and replace the faulty components.

Колкава опасност претставува ова?

Ако воздушното перниче се активира при несреќа, може да има преголем притисок кога генераторот на гас ќе запали. Ова може да предизвика парчиња метал да летнат во патничкиот простор. Ова може да доведе до сериозни повреди и смрт.

Што да правам?

Ако вашето возило е засегнато, веднаш контактирајте со овластен сервисер на SEAT за да ги заменат засегнатите компоненти. Ова ќе трае само еден час и е бесплатно.