SEAT инвестира 57 милиони евра во фабриката во Барселона

02.07.2019

• Фабриката лоцирана во Барселона произведе 52 милиони делови минатата година

• SEAT Барселона го прослави својот "Денот на БЦН" со повеќе од 100 активности за вработените, роднините и пријателите

SEAT инвестираше 57 милиони евра во нова метална преса и две нови линии за топла преса за својата фабрика во Барселона. Инаугурацијата на овие објекти се одржа по повод "Денот на БЦН", настан на кој присуствуваа 3.000 луѓе, вклучувајќи ги вработените, пријателите и членовите на нивните семејства.

Новата преса PXL поставена во SEAT Барселона вклучува инвестиција од повеќе од 31 милион евра и ќе ја зголеми продуктивноста на оваа метална преса во споредба со претходните благодарение на поголемата автоматизација и брзината на производство, како и напреден роботски систем. А малку повеќе од 25 милиони евра, исто така, беа инвестирани во две нови линии за топла преса, кои исто така ќе помогнат да се зголеми ефикасноста, брзината и прецизноста во производствениот процес. Во прилог на оваа севкупна инвестиција од 57 милиони евра, во изминатите пет години SEAT додели 6,5 милиони евра за подобрување, реновирање и модернизација на фабриката.

Потпретседателот на SEAT за производство и логистика, д-р Кристијан Волмер истакна дека "SEAT Барселона е клучна фабрика за нашата компанија и овие нови објекти ќе ни овозможат технолошка стратешка позиција за SEAT и Volkswagen групацијата. Новата метална преса и новите линии за пресирање ќе ни помогнат да го зголемиме производството во износ од 15%, блиску до 60 милиони делови".

SEAT Барселона, стратешка постројка

Фабриката на SEAT која се наоѓа во Барселона започна со работа во 1953 година со производство на првичните модели на брендот, како што се SEAT 1400 или 600, автомобилот со кој Шпанија беше ставена на тркала. Во 1993 година, производството на возила беше префрлено во фабриката Марторел, и од тогаш, објектите во Барселона произведуваат метални делови, како што се врати, покриви, калници и крстови. 80% од деловите за MQB A0 платформата и поголемиот дел од деловите на SEAT моделите исто така се направени во овие објекти. Само во 2018 година, повеќе од 52 милиони делови беа направени за SEAT, како и за различни брендови на Volkswagen Group кои беа извезени во 22 фабрики лоцирани во шест земји.

Еден ден за вработените да уживаат

Минатата сабота, вработените, роднините и пријателите имаа можност да ги посетат различните објекти на фабриката со самите работници, и сите беа присутни на инаугурацијата на новите метални преси и топло маркирачките линии. За време на настанот, посетителите исто така остварија и посета на историската колекција на SEAT, во која има 317 возила, вклучувајќи го Popemobile, првиот официјален автомобил управуван од Карлос Саинз или електричниот SEAT Толедо, кој се користеше на Олимписките игри во Барселона 1992 година.

Денот беше исполнет со над 100 активности за сите посетители, како што се настапи во живо од страна на вработените и активности наменети за деца.