Ние користиме cookies за да го направиме вашето искуство на нашиот вебсајт подобро.
Продолжи
Гуми & тркала на SEAT

ОПШТИ ИНФОРМАЦИИ ЗА ГУМИ/ТРКАЛА И ЛАНЦИ ЗА СНЕГ

Комбинации на тркала/гуми

ДОКУМЕНТИ ЗА РЕГИСТРАЦИЈА

Сите одобрени комбинации на тркала/гуми се наведени во документите за регистрација или ЕУ-потврдата за одобрување (COC документ/потврда за одобрување).

 

Во случај на промена на опремата за тркала/гуми, врз основа на документите за возилото (документ за регистрација, ЕУ-потврда за одобрување, COC) се проверува кои комбинации на тркала/гуми се одобрени за конкретното возило. Во овие документи се наведени детални технички податоци и сите комбинации на тркала/гуми.

ПОТВРДА ЗА РЕГИСТРАЦИЈА

Под кодот "A13" (последното поле на крајот) се наведени сите дозволени комбинации на тркала/гуми. Кај потврдата за регистрација "Ново" (банковна карта) на банковната карта на се наведени комбинациите на тркала/гуми. Овде можат да се користат податоците од дополнителниот лист, кој секогаш треба да се носи во возилото.

 

 

Покрај тоа е можно и онлајн барање на податоците. Покрај овие листи може да се користи и таканаречениот COC документ (Certificate of Conformity)/ЕУ-потврдата за одобрување, која се дава при испорака на патнички моторни возила од 01 јуни 2004. Исто така овде се наведени сите можни комбинации на тркала/гуми.

ОПШТИ ОЗНАКИ НА ГУМИ

пример: 205/55 R16C 98H

 • 205 = Номинална ширина на гуми во mm
 • 55 = Номинална пропорционалност на напречен пресек (висината на гума изнесува 55% од номиналната вредност)
 • R = Радијални гуми
 • 16 = Дијаметар на фелни во инчи
 • C = Commercial (појачани гуми), не се мешаат со други гуми
 • 98 = Индекс на носивост (види ја табелата долу) ако има податок од 2 вредности важи помалата
 • H = Индекс на брзина (види ја табелата долу)

 

Општи ознаки на гуми

ДОПОЛНИТЕЛНИ ПОДАТОЦИ

 • M+S = зимски гуми (кал +снег)
 • Tubeless = гуми без црево
 • Reinforced (Rf.), Extra Load или XL = појачани гуми
 • 3905 = DOT-бр. односно екриптиран датум на производство на пр. денел 39 / година 05
 •    (2005)
 • TWI = Индикатор за абење на профил, Tread Wear Indicator
 • рамномерно поделена напречна дијагонала со висина од 1,6 mm 
Информации

ИНДЕКС НА БРЗИНА И НОСИВОСТ

Наведениот индекс на брзина на гумите ( на пр. 205/55 R16 98H) односно индексот на носивост (на пр. 205/55 R16 98H) не смее да се надмине. Сепак смеете да користите гуми со поголеми вредности, но во никој случај гуми со пониски вредности, дури и кога вредноста  соодветствува со следната табела.

Ве молиме притоа обрнете внимание, вредностите кои се наведени во табелите за гуми да ги покриваат дадените вредности за брзина и половина од оптоварувањето на оската во Вашите документи за возилото. Зимските гуми со додаток M+S смеат да се возат само при низок индекс на брзина. Во овој случај мора да се залепи налепница за гумите со дозволената брзина во видното поле на возачот. Задолжително најголемата брзина на зимските гуми може да се меморира и во борд компјутерот на возилото* (повеќефункциски индикатор, EasyConnect).

Kennbuchstaben Geschwindigkeit/Höchstgeschwindigkeit

Geschwindigkeitsindex                            Höchstgeschwindigkeit in km/h

L    ...................................................... 120

M   ...................................................... 130

N    ...................................................... 140

P    ...................................................... 150

Q   ...................................................... 160

R    ...................................................... 170

S    ...................................................... 180

T    ...................................................... 190

U    ...................................................... 200

H    ...................................................... 210

V    ...................................................... 240

ZR  ...................................................... Größer 240*

W   ...................................................... 270*

Y    ...................................................... 300*

* eingeschränkte Tragfähigkeit bei Vmax

 

Tragfähigkeitsindex/Höchstlast (IC)

Tragfähigkeitsindex                         Höchstlast/max. Radlast bei 2,5 bar

75   ...................................................... 387

78   ...................................................... 425

79   ...................................................... 437

80   ...................................................... 450

81   ...................................................... 462

82   ...................................................... 475

83   ...................................................... 487

84   ...................................................... 500

85   ...................................................... 515

86   ...................................................... 530

87   ...................................................... 545

88  ...................................................... 560

89  ...................................................... 580

90   ...................................................... 600

91   ...................................................... 615

92   ...................................................... 630

93   ...................................................... 650

94   ...................................................... 670

95   ...................................................... 690

96   ...................................................... 710

97   ...................................................... 730

98   ...................................................... 750

99   ...................................................... 775

100 ...................................................... 800

 

Општи информации

КОРИСТЕЊЕ НА ЛАНЦИ ЗА СНЕГ

Монтажата на ланци за снег е дозволена само на погонските тркала. Кај возила со погон на сите тркала со ланци за снег смеат да се опремат само предните тркала.

Внимание: ланците за снег не можат да се монтираат на сите комбинации на тркала/гуми. На некои модели е можно да смеат да се користат само специјални тенки ланци за снег или воопшто да не смеат да се користат ланци. Доколку е наведена специјална опрема на ланци за снег, тогаш може да се користат тенки ланци за снег. Сепак смеат да се поставуваат исклучиво брави за ланци само на надворешните површини на гумите и на внатрешните страни, не поголеми од 15 mm. Кои ланци за снег смеат да се користат и дали смеат да се користат специјални изведби (дебелина на ланец итн.), може да Ви одговори Вашиот SEAT професионалец.

За сите прашања на тема гуми/тркала и ланци за снег, компетентна информација може да Ви даде Вашиот партнер на SEAT.